I denna post berättar teamledaren för vårt AI-team, Annika Björkman, hur det är att jobba med ChatGPT som kollega i skrivarbetet. Annika har en bakgrund som ingenjör och är huvudansvarig för vårt promptbyggande, så man kan med gott samvete kalla henne en äkta promptingenjör.
20-talisterna kommer inte att förstå en verklighet utan artificiell intelligens
Jag förutspår att de barn som föds under 20-talet kommer att ha lika svårt att greppa ett liv utan AI som dagens unga har att förstå hur det var att leva utan smarta mobiltelefoner och internet.
Men hur är det idag? Hur ser det ut hos oss på Högabo Writing Team?
Som väl är har textproducerande AI utvecklats enormt mycket under året som gått sedan OpenAI lanserade sin gratisversion av ChatGPT. Då såg vi framför oss en värld full av stolpiga texter och kålsoppa till middag. Men parallellt med att verktyget har utvecklats har vi lärt oss att använda det. Vi utnyttjar dess styrkor och kringgår dess svagheter. För det finns absolut fortfarande svagheter med AI som genererar text.
För att ge ett exempel; om man ber AI att skriva en text på 2 000 ord så riktigt anar man hur det börjar ryka ur öronen på den. Efter ett tag dyker det upp ett “Error!” på skärmen. Håller man sig däremot till ett mer modest önskemål – säg 400 ord – så får man ett resultat, men får fortfarande räkna med mycket upprepningar och behovet att stryka en hel del.
AI har inte tagit över – det är ett samarbete
Men det går också att få fram riktigt bra texter, med innehåll som hade tagit många gånger längre tid för en vanlig skribent att söka sig fram till på internet och formulera snyggt i skrift. Vi har lärt oss hur vi ska göra. Med risk för att det låter skrytsamt: vi har fantastiska skribenter och korrekturläsare. Som det team vi är har vi tillsammans tagit fram strategier för hur vi arbetar med AI, även för långa texter. Strategier som vi fortsätter att justera dagligen.
Säkerligen kommer detta att ändras, men som det ser ut idag får man tilltala AI lite som ett barn med demens. Den förstår inte alltid vad man säger till den, och den glömmer fort det man nyss har sagt. Lite lustigt kan det allt bli i sammanhanget. Det känns naturligt att berömma och uppmuntra när resultatet blir som man vill ha det.
AI kan dessutom be om ursäkt om man påpekar dess brister, vilket skapar en känsla av ett pågående samarbete i utveckling.
Men när man lyckas vrida till de instruerande prompterna rätt kan man bli väldigt överraskad över hur bra det blir. Visst, man får fortfarande stryka eller ändra en del. Den har vissa favoritsätt att uttrycka sig, som gör att det lyser “AI” om resultatet. Men efter att vi slipat bort sådant, och gjort en noggrann faktagranskning, så blir texterna riktigt bra – och på mycket kortare tid än det annars skulle tagit.
Är denna text skriven av AI?
Nej, även om AI ibland kan vara förvånansvärt insiktsfull gällande sina egna tillkortakommanden, så sparar vi den till bättre ändamål. Det här inlägget är skrivet av en högst mänsklig medarbetare. Som avslutningsvis också vill poängtera att vi fortfarande har duktiga skribenter som skriver texter helt utan hjälp av AI, för den som ändå föredrar det.
Annika Björkman