SKRIBENTYRKET: SKRIBENTEN GER LIV ÅT TEXTEN

Skribentyrket är något som lockar många. Men vad är det som skiljer en skribent från någon som kan skriva? Vad krävs för att påverka andra med sina ord? Och varför kan man säga att skribentyrket är ett kreativt yrke? Vi berättar vad som skiljer en professionell skribent från en hobbyskribent. 

Vad är en skribent?


För en skribent är skrivandet en uttrycksform, som att måla eller spela musik. Även om de flesta svenskar kan skriva är inte alla skribenter. En skribent använder inte bara orden för att förmedla ett budskap, utan för att måla fram bilder och påverka känslor.

Skribenter förstår att ord är ett kraftfullt verktyg. Med hjälp av sina ord kan hen få dig att fatta ett beslut, ändra ditt tänkesätt och framför allt, ändra hur du mår och känner. En skribent skriver med ett tydligt mål, som att få läsaren att ändra åsikt om ett ämne, eller att sälja något. 


Ta en skribent på en tidning som ett exempel. Handlar texten om en nyhet, alltså något som har hänt, så är målet att förmedla händelsen på ett sätt som påverkar känslor. Det ska vara tydligt och klart vad som inträffat och hur det påverkar människorna i området. 

Är det däremot en krönika så är målet att få läsaren att ändra åsikt om ett aktuellt ämne, alternativt stärka dess övertygelse om läsaren har samma inställning till ämnet. Ibland kan krönikan vara ganska neutral med målet att få läsaren att bara tänka på temat och bilda en egen uppfattning. 


Vad gör en skribent?


En skicklig skribent kan få till och med det tråkigaste ämnet att bli intressant. 'Tråkigt' är såklart något subjektivt, men även ett intressant ämne kan vara uttryckt på ett tråkigt sätt. Många skolböcker är ypperliga exempel på det, då vi nog är många som somnat med näsan i dessa faktaböcker.

För att engagera läsaren, oavsett ämne, måste du påverka känslor och fantasin hos läsaren. Det kan du göra genom att ge läsaren något att referera till, som en plats, ett event eller något vardagligt. För att lyckas med detta måste du ha en tydlig bild av vilka dina läsare är. 


Ska du exempelvis skriva om stålkonstruktioner och har läsare som inte redan jobbar med detta, så kan det vara en utmaning. Läsarna kanske söker någon som kan hjälpa dem med deras husbygge. De har hört att stålkonstruktioner är en bra grund för husbygge.

Då får skribenten tänka efter. Hur presenterar man stålkonstruktioner på ett sätt som påverkar känslor? Finns det exempelvis en stålkonstruktion som de flesta känner till och tycker om? Skulle man kunna presentera stålkonstruktioner med hjälp av Eiffeltornet? 


Anlita en skribent för att ta din hemsida till nästa nivå

Att anlita skribenter som kan ta sig tiden att verkligen göra ett bra jobb och presentera ert företag, era produkter och er drivkraft är verkligen värt det. Att uttrycka sig i skrift på ett sätt som påverkar andra människor är verkligen en konst som både kräver viss talang, men också övning och erfarenhet.

Skribentyrket ser dessutom väldigt olika ut beroende på vilken typ av text som ska skrivas. Det är därför värt att kontakta ett företag med flera olika skribenter och som har erfarenhet av att producera många olika texter. En partner som kan levera bra och kvalitativ text oavsett vilket behov ni har för stunden.